Red River Sliver

“Red River Sliver” became an inspiring basis for decisive intervention of an existing four square plan bungalow from the 1930s. Located in a narrow corridor of Hyde Park, the home shares a property with a detached carriage house and heritage trees. The owners – patrons of the arts, active in philanthropy, work from home and desired a solution suitable for entertaining. Sliver reconfigures original spaces stitched together with a two story addition via a sculptural staircase. The design preserves historic features adds modern touches and provides systems performance beyond current standards. The wall at the stair and areas of the kitchen will feature original ship-lap interior siding from the home, preserved during deconstruction.

During renovations the owners expressed their desire to remain on-site to avoid the cost of alternative housing.  This unique design opportunity resulted in the construction of the Treehouse Apartment.  Read more about Treehouse Apartment.

Red River Sliver
Austin, TX

2503 sf of conditioned space

2016 (Scheduled Completion)

 

Treehouse Apartment
Stucco fascade with alternating wood and cementitious siding
East Austin Modern
landscape - TRIx